sobota, 19 marca 2011

Kurczak z brzoskwiniami

Mięso i owoce to świetne, kulinarne połączenie. Dlatego też dziś proponujemy kurczaka z brzoskwiniami.


fot. ola

Przepis:
1 filet z kurczaka
1 słoik keczupu pikantnego
2 cebule
4-5 brzoskwiń z puszki
pół szklanki syropu z brzoskwiń (dodajemy ten z puszki)
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Pokrojoną w talarki cebulę podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli wrzucamy pokrojony w kostkę filet, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak lekkom się zarumieni wlewamy sos (mieszamy keczup z syropem z brzoskwiń). Gotujemy 10-15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w paski brzoskwinie.
Podawać z ryżem.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połaczenie. Chociaż ja nie przepadam za dodatkami owocowymi do kurczaka to jednak spróbowałabym kawałek w tym wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam! pikantny keczup jest bardzo ważny, bo równoważy słodycz brzoskwiń:)

    OdpowiedzUsuń