piątek, 15 kwietnia 2011

cytrynowy łosoś

Dziś dla odmiany łosoś z makaronem. Świeżość cytryny i natki pietruszki doskonale równoważą smak tej pysznej, aczkolwiek dosyć tłustej ryby.




fot. ola

Składniki:
ćwierć kilo łososia (najlepiej żeby to był filet)
1 cebula
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 szklanka gęstej śmietany (18%)
sok z połowy cytryny
garść posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy, wrzucamy pietruszkę i wlewamy sok, solimy. Rybę kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie łączymy z sosem. Gotujemy ok. 5 minut.
Najlepiej smakuje z makaronem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połącznie makaronu, łososia i wina. Twoja potrawa jest prosta, ale jednocześnie wykwintna, a cytryna dodaje świeżości i równoważy śmietanę. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń