sobota, 5 marca 2011

Wielka feta!

Do kolejnego sałatkowego eksperymentu użyłyśmy popularnego sera greckiego- fetę.



Przepis:

1 opakowanie sera feta
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
garść płatków migdałowych
garść orzechów włoskich
3-4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta rozmarynu

Paprykę w całości wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20-30 minut (skórka ma być czarna). Gdy papryka będzie gotowa przekładamy ją do miski i zakrywamy folią spożywczą, albo zwykłą plastikową siatką. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki i niepotrzebnych wnętrzności.
Cebulę kroimy na drobne paski, fetę w kostkę. Wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy. Czosnek również kroimy w cienkie plasterki, następnie wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, lekko prażymy. Następnie do czosnku dorzucamy płatki migdałowe. czekamy aż się zarumienią. Na koniec dodajemy szczyptę rozmarynu. Patelnię odstawiamy, by składniki mogły przestygnąć. Zimną przyprawioną oliwą zalewamy ser i cebulę. Dorzucamy pokrojoną w plasterki paprykę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy.

Polecamy podawać fetę w takiej postaci z sałatą i bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz