poniedziałek, 14 marca 2011

Czerwony indyk

Dziś na obiad indyk w czerwonym winie.



fot. ola

Składniki:
1 filet z indyka
1 większa marchewka
kilka łodyg selera naciowego
1-2 cebule
kilka ząbków czosnku
1 szklanka bulionu
1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
sól, pieprz
tymianek (równie dobrze może być świeży jak i suszony)
kilka łyżek oleju (do smażenia)

Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Czekamy aż się zeszklą. Następnie dorzucamy seler i marchewkę (również pokrojone). Dodajemy mięso, sól (nie za dużo, gdyż bulion też może być słony), szczyptę pieprzu. Gdy indyk będzie obsmażony z dwóch stron wlewamy bulion. Gdy połowa płynu wyparuje, dolewamy czerwone wino. Wszystko dusimy ok. 20 minut. Na koniec dorzucamy tymianek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz