sobota, 28 maja 2011

lin typowy

Rybka lubi pływać... ale w śmietanie. A zwłaszcza lin, doskonale smakuje w aromatycznym, śmietankowo-koperkowym sosie.


fot. ola


Składniki:
1 piękny lin (ok.1,5 kg)
2 plastry wędzonego boczku
1 cebula
garść pieczarek
pół szklanki gęstej śmietany
0,5 szklanki bulionu warzywnego
garść świeżego kopru
sól, pieprz

Lina czyścimy, kroimy w spore kawałki, solimy. Następnie rybkę smażymy na oleju (na złoty kolor). Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na patelni podsmażamy boczek i cebulę. Dorzucamy pieczarki. Gdy się zarumienią, dolewamy bulion, czekamy, aż trochę odparuje. Wlewamy śmietanę. Na koniec dodajemy koper. Polewamy sosem rybę. Pieczemy w 180°C przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz