piątek, 18 marca 2011

Kaczka!

Od czasu do czasu warto zainwestować w inną formę drobiu niż kurczak czy indyk. Dziś proponujemy kaczkę z jabłkami i żurawiną.


fot. ola

Składniki:
1 kaczka (1,5-2 kg)
4-5 jabłek
garść suszonej żurawiny
3 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Obraną kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy jabłka, mieszamy z żurawiną i szczyptą majeranku. Nadziewamy kaczkę owocami. Wstawiamy ją do piekarnika (najlepiej w brytfance) rozgrzanego do 180°C na 1,5-2 godziny.

1 komentarz:

  1. Lubię kaczkę, choć powiem szczerze, że nie łączę mięs z owocami, bo smakowo mi nie odpowiada, choć pewnie na tak apetyczny kawałek bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń