wtorek, 22 marca 2011

Zupa krem

Dziś proponujemy prawdziwy przysmak-zupę krem z cukinii.


fot. ola

Przepis:

4 mniejsze cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu
łyżka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz

W garnku podsmażamy na maśle pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy chwilę, następnie wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Gdy cukinia będzie miękka, zestawiamy z gazu, miksujemy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale świetnie się prezentuje, mniam...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest bardzo dobra, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że kiedy idzie wiosna nie tylko ja mam ochotę na zielone, warzywne kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten zielony krem, to jedna z naszych ulubionych zup:) ma niesamowity smak, bardzo maślany. przepis na tę zupę powstał przez przypadek, a raczej przez nadmiar działkowej cukinii:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam nigdy zupy z cukinii. ale wszystko jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupy kremy, na pewno zrobię taką!

    OdpowiedzUsuń