czwartek, 17 marca 2011

Ogrzej mnie, czyli zupa na zimną pogodę

Chociaż pojawiły się już pierwsze oznaki wiosny, chłód nadal trzyma. Na rozgrzewkę proponujemy przepyszną zupę marokańską harirę.


fot. ola

Oto receptura (należy zaznaczyć, że jest to jedna z wielu wariacji na temat tej zupy, nasza wersja jest bezmięsna):

ciecierzyca (ja dodaję ciecierzycę z puszki)
kostka rosołowa (obojętnie jaka- drobiowa, warzywna)
4 szklanki wody
225 g dyni
225 g cukinii
225 g pomidorów
2 cebule
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 cytryna
2 łyżki oliwy
kolendra (lub nać pietruszki)

Warzywa: dynię, cukinię- kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dusimy. Następnie dodajemy ciecierzycę, potem pomidory. Na patelni podsmażamy na oliwie przyprawy (by wydobyć z nich aromat), następnie dorzucamy do nich pokrojoną w talarki cebulę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy przyprawioną cebulę do gotujących się warzyw. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Zupę można lekko zmiksować. Na koniec wlewamy sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę .

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest bardzo dobra! polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś będę tę zupę robić, wprawdzie moja wersja zostanie lekko zmodyfikowana, ale wierzę, że również wyjdzie świetnie:)

    Pozdrawiam wszystkich Kluskowiczów:)

    OdpowiedzUsuń