piątek, 4 marca 2011

Zgromadźmy się wokół stołu

Witamy wszystkich miłośników sztuki kulinarnej na naszym blogu. Mamy nadzieję, że przepisy, które zaproponujemy przypadną Wam do gustu. A zatem wszystkie
go najsmaczniejszego!



fot. ola

Dzisiejsze menu składa się z następujących dań:



fot. ola


KREWETKI W PANIERCE

0,5 kg dużych krewetek (wskazane są świeże)
7 łyżek mąki
sól, pieprz

Krewetki obrać, oczyścić. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Rozgrzać olej w garnku (olej powinien sięgać do połowy wysokości garnka). Obtoczyć krewetki w mące. Wrzucić na gorący olej, smażyć.


SAŁATA WYŚMIENITA

główka sałaty lodowej
1 pomidor
1 ogórek
1 czerwona cebula
czarne oliwki ( w ilości dowolnej, ulubionej)

sos:
1 cytryna (wycisnąć sok)
2 łyżki musztardy
pół szklanki oliwy z oliwek (albo oleju)
2-3 ząbki czosnku (wycisnąć)
1 łyżka miodu
oregano

(to są tylko orientacyjne proporcje, radzę mieszać "na oko":)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz