fot. ola
Składniki:
puszka ciecierzycy
mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych nasion kolednry
garść świeżej posiekanej pietruszki
sól, pieprz
(dobrze mieć w zapasie mąkę z ciecierzycy, gdyby masa na placki była mało gęsta)
Ciecierzycę dokładnie odsączamy, mielimy w blenderze. Wrzycamy posiekany czosnek i cebulę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę. Odstawiamy masę na 10 minut. Formujemy kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym.
O tego jeszcze nie jadłam! Bardzo ciekawa propozycja, i wydaje się łatwa i szybka w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń