wtorek, 3 maja 2011

falafelki

A może tak coś przękąsimy? Dziś zachciało nam się czegoś z orientalną nutą. Falafelową ucztę czas zacząć.



fot. ola


Składniki:

puszka ciecierzycy

mała cebula

ząbek czosnku

łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonych nasion kolednry

garść świeżej posiekanej pietruszki

sól, pieprz

(dobrze mieć w zapasie mąkę z ciecierzycy, gdyby masa na placki była mało gęsta)


Ciecierzycę dokładnie odsączamy, mielimy w blenderze. Wrzycamy posiekany czosnek i cebulę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę. Odstawiamy masę na 10 minut. Formujemy kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym.

1 komentarz:

  1. O tego jeszcze nie jadłam! Bardzo ciekawa propozycja, i wydaje się łatwa i szybka w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń