niedziela, 29 maja 2011

coś z kawą i do kawy

Nie wiemy jak to się dzieje, być może jest to kwestia przyzwyczajenia, ale po obiedzie (nawet bardzo obfitym) zawsze znajdzie się chęć na coś słodkiego. Dzisiaj testujemy przepis na tort kawowo-czekoladowy, który podpatrzyłyśmy w programie Na słodko [ http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-1223_tort-kawowo-czekoladowy.html ] Wyniki eksperymentu są bardzo smakowite!



fot. ola

Składniki:
400 g gorzkiej czekolady
1 1/3 szklanki kremówki
150 g masła
6 jaj
1 szklanka cukru
100 ml espresso

Rozgrzewamy piekarnik do 100°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę i masło podgrzewamy w rondlu (uważamy, żeby składniki nie zaczęły wrzeć). W misce rozgniatamy czekoladę, zalewamy masą śmietanową. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka, cukier i kawę. Następnie łączymy masę jajeczną z czekoladową. Wlewamy do tortownicy, pieczemy przez 2,5-3 godziny.
Ważne! po ostudzeniu ciasta wstawiamy je na noc do lodówki.

p.s. specjale podziękowania kluskowe dla trzeciego ogniwa domowego kucharzenia za pomoc w przyrządzeniu ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz