poniedziałek, 30 maja 2011

tarta rabarbarowa

Przed nami kolejny deser. Tym razem tarta rabarbarowa, idealna na upalne dni.



fot. ola

Składniki:
pół kilo rabarbaru (obieramy, kroimy, dusimy w rondelku z kilkoma łyżkami cukru)
1 kostka masła
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
kilka kropel śmietankowego olejku

Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Ostawiamy do lodówki na pół godziny, żeby się schłodziło. Masę rabarbarową studzimy.
Ciasto dzielimy na 2 części (jedną większą i drugą małą do "paseczków"). Przygotowaną, nasmarowaną masłem formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20-25 minut. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy masę rabarbarową oraz paseczki z ciasta. Pieczemy kolejne 20 minut.

1 komentarz: