środa, 27 kwietnia 2011

kluski z sosem

Po świątecznej przerwie powracamy. Dziś na obiad kluski z sosem!



fot. ola

Składniki:
0,5 kilo mięsa mielonego wieprzowego (np. szynki, łopatki)
1 puszka pomidorów
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 marchewka
garść oliwek
łyżka tymianku
łyżka oregano
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

Podsmażamy na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki. Chwilę smażymy. Dodajemy mięso, wszystko dokładnie mieszamy, dusimy na średnim ogniu. Po 10 minutach przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem i oregano. Wlewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Gotujemy jeszcze 15-20 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z makaronem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz