niedziela, 6 listopada 2011

krewetki z anyżowym posmakiem

Przed nami kolejny przepis z krewetkami w roli głównej. Tym razem owoce morza w towarzystwie, mało popularnego w polskiej kuchni (a szkoda), kopru włoskiego.



fot. ola

Składniki:
pół kilo krewetek (najlepiej dużych)
1 mały fenkuł (koper włoski)- gdy trafimy na duży egzemplarz, wystarczy pół
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina
łyżka masła
łyżka oliwy
2-3 łyżki śmietany (słodkiej)
łyżeczka cukru
szczypta soli i pieprzu
garść posiekanego koperku

Do rondla wlewamy oliwę, dorzucamy czosnek posiekany w drobne plasterki. Podsmażamy chwilę, dodajemy plastry fenkułu. Gdy się lekko zeszkli, dolewamy wino oraz sok z cytryny. Czekamy, aż płyn się zredukuje. Następnie wrzucamy masło, cukier, sól, pieprz oraz śmietanę. Na koniec dodajemy krewetki. Dusimy w sosie przez 5-7 minut. Posypujemy koperkiem.
Danie najlepiej smakuje z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz