
fot. ola
Składniki:
1 litr wody
1 łyżka stołowa ("z górką") soli kamiennej
kawałek chrzanu
kilka gałązek kopru
2-3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
Wodę zagotować z solą. Ogórki wkładamy do kamiennego naczynia, naprzemiennie z przyprawami. Zalewamy wrzątkiem z solą. Przykładamy wszystko talerzem. Odstawiamy z zimne miejsce na 2-3 dni.
1 litr wody
1 łyżka stołowa ("z górką") soli kamiennej
kawałek chrzanu
kilka gałązek kopru
2-3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
Wodę zagotować z solą. Ogórki wkładamy do kamiennego naczynia, naprzemiennie z przyprawami. Zalewamy wrzątkiem z solą. Przykładamy wszystko talerzem. Odstawiamy z zimne miejsce na 2-3 dni.
Małosolne - moje ulubione!
OdpowiedzUsuńNajlepsze gdy jeszcze środek prawie surowy... mm... ale mi narobiłaś smaka, wieki już ich nie jadłam! :)
Ściskam!