czwartek, 26 maja 2011

zakąska elbląska

Dziś serwujemy pyszne, chrupiące ogórki małosolne, które stanowią rewelacyjną przekąskę na różne okazje. Idziemy na rynek kupujemy kilogram gruntowych ogórków, gruntownie myjemy i zalewamy wodą z przyprawami...



fot. ola

Składniki:
1 litr wody
1 łyżka stołowa ("z górką") soli kamiennej
kawałek chrzanu
kilka gałązek kopru
2-3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy

Wodę zagotować z solą. Ogórki wkładamy do kamiennego naczynia, naprzemiennie z przyprawami. Zalewamy wrzątkiem z solą. Przykładamy wszystko talerzem. Odstawiamy z zimne miejsce na 2-3 dni.

1 komentarz:

  1. Małosolne - moje ulubione!
    Najlepsze gdy jeszcze środek prawie surowy... mm... ale mi narobiłaś smaka, wieki już ich nie jadłam! :)

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń