środa, 13 kwietnia 2011

zupa grzybowa

A może tak sycąca zupa? Dziś wspominamy wyjazd do leśniczówki na grzybobranie. Po raz pierwszy jadłyśmy wówczas grzybową z pęczakiem. Oto nasza wersja tej zupy...


fot. ola

Składniki:
2-3 skrzydełka
2 średnie marchewki (pokroić w słupki)
1 korzeń pietruszki (również pokroić w słupki)
garść suszonych grzybów (moczyć ok. pół godziny)
pół kilo pieczarek
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1-2 kostki rosołowe (grzybowe, albo warzywno-drobiowe)
1 torebka kaszy jęczmiennej (perłowej)
kilka łyżek śmietany
garść natki pietruszki (posiekać)
2 ząbki czosnku
łyżka masła

Skrzydełka wrzucamy do zimnej wody (ok. 1,5 litra), gotujemy na średnim ogniu. Gdy wywar zacznie wrzeć, dorzucamy warzywa (marchew i pietruszkę) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gdy bulion będzie się delikatnie gotował, przygotowujemy grzyby. Pieczarki smażymy na maśle i czosnku. Następnie dorzucamy do nich namoczone grzyby (wraz z wodą!), dusimy ok. 5 minut. Wrzucamy wszystko do wywaru, dodajemy kostki rosołowe. Po 10 minutach dodajemy kaszę. Po ok. 15 minutach zupa jest gotowa. Wystarczy zabielić śmietaną i posypać pietruszką.

2 komentarze:

  1. Mmmm uwielbiam grzybową, ale z kaszą nie próbowałam jeszcze. I grzyby też bardzo lubię zbierać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa jest bardzo dobra :) inną zupą, która nas zaskoczyła, tym razem podczas ferii w górach, była ogórkowa z ryżem...

    OdpowiedzUsuń