niedziela, 3 kwietnia 2011

idealna parka: makaronik i pieczarka

A może tak makaron z sosem pieczarkowym? Dodajmy odrobinę sera i mamy idealne połączenie!





Składniki:

pół kilo pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 trójkąciki serka topionego (bez dodatków)

pół szklanki bulionu

łyżka gęstej śmietany

łyżeczka tymianku

sól, pieprz

odrobina tartego sera do posypania

odrobina masła do podsmażenia cebuli


Wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę i posiekany czosnek na roztopione masło na patelni (nie może się przypalić!). Warzywa maja się zeszklić, następnie dodajemy pieczarki. Gdy puszczą sok, czekamy, aż odrobinę odparuje, następnie wlewamy bulion. Również czekamy, aż płyn się zredukuje. Następnie wrzucamy serki i śmietanę. Mieszamy. Następnie doprawiamy tymiankiem i pieprzem (soli nie dodajemy, gdy bulion jest mocno przyprawiony). Podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem.


p.s. można zastąpić bulion białym winem!


1 komentarz: