czwartek, 14 kwietnia 2011

warzywny kociołek

Danie, które chciałybyśmy dzisiaj zaproponować ma posmak lata, słońca. Warzywa w roli głównej.



fot. ola

składniki:
1 bakłażan (należy go wcześniej pokroić, posolić i odstawić na 20-30 minut, następnie przepłukać, by pozbyć się goryczki)
2 cukinie
2 cebule
kilka pieczarek (6-7)
1 puszka pomidorów
2 suszone pomidory
kilka czarnych oliwek
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oregano
kilka listków posiekanej świeżej bazylii
pół łyżeczki ostrej papryki
kilka łyżek oliwy z oliwek

Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, gdy warzywa się zeszklą wrzucamy ćwiartki pieczarek. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię, przygotowanego wcześniej bakłażana. Dusimy 10-15 minut. Dodajemy pomidory (te z puszki, oraz suszone-posiekane) oraz oliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz papryką. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec posypujemy bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz