niedziela, 17 kwietnia 2011

cydrowy kurczak

Owoce są jednym z najlepszych dodatków do dań mięsnych. Zamieściłyśmy już przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami i żurawiną. Pora na kurczaka z cydrem, niezwykle aromatycznym winem jabłkowym.



fot. ola

Składniki:
1 kurczak
kilka jabłek (najlepiej winnych)
sól, pieprz
2 szklanki cydru
olej

Kurczaka dzielimy na części, następnie solimy, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Następnie obsmażamy na patelni. Zdejmujemy kurczaka, na patelnię wlewamy cydr. Rozgrzewamy naczynie żaroodporne,wrzucamy pokrojone jabłka, umieszczamy w nim kurczaka, zalewamy winem z patelni. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy jeszcze na pół godziny.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, uważam, że sprawdziłby się też w przypadku kaczki, jak myślisz?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że zarówno z kaczką, jak i indykiem :)
    pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń