środa, 30 marca 2011

czekoladowa rozpusta

Dziś na deser niezwykle delikatne, kremowe.


fot. ola


Przepis:

2 tabliczki czekolady (1 gorzka, druga mleczna, albo 2 deserowe)
4 jajka
1 kostka masła
pół szklanki cukru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kostkę masła mieszamy wszystko aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy czekoladę, żeby nieco ostygła. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy je do masy czekoladowej, powoli mieszamy (należy uważać, gdyż może się zważyć!). Następnie łączymy wszystko z ubitą wcześniej pianą. Przelewamy ciasto do tortownicy (21 cm). Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut.

3 komentarze:

  1. Dziękuję za komentarz, bo dzięki niemu odkryłam Waszego ślicznego bloga :) Jesli chodzi o deserek to mam wrażenie,że to taka zapieczona wersja mousse au chocolat, pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda baaardzo apetycznie.Pewnie niedługo się zabiorę za to ciacho. I dziękuję za komentarz pozostawiony u mnie.
    Pozdrawiam Was cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pozdrawiamy również! i życzymy smacznego!

    OdpowiedzUsuń