poniedziałek, 4 kwietnia 2011

słoneczna zupa

Na poprawę pogody serwujemy słoneczną, niezwykle aromatyczną zupę.



fot. ola


składniki:


25 dag dyni


1 łyżka kminu rzymskiego


2 czubate łyżki proszku curry


2 ząbki czosnku


sól


szklanka bulionu


kilka łyżek oliwy


kilka łyżek śmietany


Z kminu, curry, zmiażdżonego czosnku, soli i oliwy robimy marynatę. Dynię obieramy, kroimy w duże kostki, obtaczamy w marynacie. Następnie wrzucamy na blaszkę i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Gdy jest już gotowa, miksujemy na gładką masę. Wlewamy bulion, podgrzewamy i zabielamy śmietaną.

2 komentarze:

  1. Świetna wiosenna zupka, aż mam na nią chęć. Pozdrawiam Was cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecamy bardzo i pozdrawiamy również :)

    OdpowiedzUsuń