środa, 20 kwietnia 2011

placki ziemniaczane

W sklepach pojawiły się młode ziemniaki. Postanowiłyśmy przygotować placki ziemniaczane. Tym razem z sosem ogórkowo-czosnkowym.



fot. ola

składniki:
1 kilogram ziemniaków
2 jajka
mąka (tyle, żeby lekko zagęściło masę)
szczypta soli
olej do smażenia

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą. Wszystko mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju.


s.o.s. tzatziko-podobny:
1 szklanka gęstego jogurtu (greckiego)
1 opakowanie serka (twarożek naturalny)
1 ząbek czosnku
pół ogórka szklarniowego (zetrzeć i wycisnąć wodę)
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty
sól, pieprz

Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, miętą.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię placki ziemniaczana - zawsze można je zrobić kiedy 'nie wiadomo co na obiad' :)

    Ja do moich wcieram jeszcze całą cebulę /ale wtedy jemy je tylko na słono, ze śmietana/. Gdy placki robi mój mężczyzna - są z kolei mocno czosnkowe :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. my lubimy również na słodko ze śmietaną i z cukrem. pycha!

    OdpowiedzUsuń