poniedziałek, 19 września 2011

Żeberka na słodko

Dzisiaj postaramy się przełamać stereotypowe podejście do żeberek. Zamiast zasłużonej kapusty, dodamy inne składniki, które mamy nadzieję przypadną Wam do gustu.



fot. ola

Składniki:
70 dag chudych żeberek
pół szklanki różowego wina
cebula (pokroić w kostkę)
rodzynki, suszone figi, suszone czereśnie (zestaw owoców może oczywiście ulec zmianie, ważne, by w sumie było ich ok. szklanki)
łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2-3 łyżeczki tabasco
sól, pieprz

Żeberka kroimy na porcje. Obsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane, przekładamy do dużego rondla, posypujemy solą i pieprzem. Na patelnię po żeberkach wrzucamy cebulę, lekko prażymy, następnie wlewamy wino. Gotujemy chwilkę. Dodajemy sos winny do żeberek, dorzucamy owoce, majeranek i liść laurowy, doprawiamy tabasco. Przykrywamy i dusimy przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz