środa, 14 września 2011

Zapowiedź jesiennych smaków

Trudno wyobrazić sobie późne lato bez grzybów. W przededniu wielkiego grzybobrania (prawdziwkowego) przygotowałyśmy kurki w sosie śmietanowo-serowym.



fot. ola


Składniki:
pół kilo kurek (podsmażyć na patelni- bez tłuszczu)
3-4 plastry wędzonego boczku
pół cebuli (kroimy w kostkę)
ząbek czosnku
pół szklanki śmietany (18%)
pół szklanki startego żółtego sera
łyżka suszonego tymianku
szczypta pieprzu

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy będzie rumiany dorzucamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki. Smażymy 5-8 minut, aż odparuje nadmiar płynu z grzybów. Przyprawiamy pieprzem i tymiankiem. Na koniec dolewamy śmietanę i wsypujemy ser. Mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos śmietanowo-serowy. Podajemy z makaronem.

1 komentarz: