poniedziałek, 13 lutego 2012

szarlotka z elbląskiego wzgórza

Zima pachnie jabłkami i nutą cynamonu. By dopełnić te dwa wykwintne smaki warto postarać się o dobry przepis na szarlotkę. Po długich poszukiwaniach wydaje się, że wreszcie kluski odnalazły ten smak idealny.




fot. ola

Składniki (podane przez Babcię jednym tchem i spisane przez wnuczkę drugim tchem):

pół kilograma mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
kostka masła
4 jajka (3 żółtka i 1 całe jajo)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Robimy kulkę, wstawiamy do lodówki na 15 minut (zimą zamiast lodówki można wystawić za okno).

Przygotowujemy masę jabłkową:

kilogram jabłek (albo więcej - zależy, czy jesteśmy zwolennikami ciasta owocowego, czy owoców w cieście)
cukier waniliowy
szczypta cynamonu
łyżka masła

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Dusimy na maśle, dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon. Gdy będą miękkie, zestawiamy z ognia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki lub parapetu. Wykładamy dno blachy (30x40) papierem do pieczenia. Dzielimy ciasto: 2/3 na powędruje na spód, 1/3 posłuży za "górę". Rozwałkowane ciasto układamy na dnie blachy, następnie przykrywamy warstwą owoców. Pozostałą częścią ciasta zakrywamy jabłka.

Blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut.

2 komentarze: