niedziela, 12 lutego 2012

chińszczyzna

Po długim śnie zimowym kluski powracają z egzotyczną propozycją. Przed nami wariacja, nasze wyobrażenie na temat kuchni Dalekiego Wschodu. Zapraszamy do stołu!



fot. ola

Składniki:
Pół kilograma wieprzowiny (najlepiej łopatki, karkówki)
1 cebula pokrojona w piórka
1 czerwona papryka pokrojona w paski
3 cm świeżego imbiru (obraź pokroić w cieniutkie paski)
1 łyżka posiekanej dymki
2 łyżki przyprawy 5 smaków
sól, pieprz
2-3 łyżeczki octu winnego (my dałyśmy cytrynowy)
łyżka miodu
łyżeczka cukru pudru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu seczuańskiego
1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
puszka ananasa
kilka łyżek oleju roślinnego
łyżka oleju sezamowego


Wieprzowinę kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą "5 smaków". W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy, wyjmujemy z patelni. Do oleju, który został ze smażenia, dodajemy olej sezamowy oraz warzywa: cebulę, imbir, paprykę oraz dymkę. Smażymy chwilę. Przygotowujemy sos. W misce mieszamy ocet, miód, cukier, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Zawartość wlewamy do woka, dorzucamy mięso. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy sos chilli oraz sos seczuański. Następnie wlewamy kilka łyżek soku ananasowego oraz pokrojone w kawałki owoce. Doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz