poniedziałek, 9 stycznia 2012

karnawałowa zakąska

Nowy rok rozpoczynamy od przysmaku, który śmiało można serwować na każdą uroczystość (czy to bardziej, czy mniej oficjalną). Przed nami prawdziwa, chociaż skromna, uczta śledziowa.



fot. ola

Składniki:
4-5 solonych płatów śledziowych
kilka łyżek ostrej musztardy
2-3 kiszone ogórki (pokrojone w paski)
cebula pokrojona w piórka
łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
cytryna (dokładnie wymyta)
kilka wykałaczek

Do marynaty:
1/2 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 1/2 szklanki wody

Ocet, cukier, sól i wodę oraz pozostałe przyprawy podgrzewamy w rondelku. Po zagotowaniu studzimy.

Przepłukane płaty śledziowe smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem. Układamy paseczek ogórkowy oraz cebulę. Zawijamy, przebijamy wykałaczką (żeby płat się nie rozkleił:). Gotowe śledzie kładziemy w misce. Zalewamy zimną marynatą. Dodajemy pokrojoną w cytrynę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz