niedziela, 23 października 2011

Deser egzotyczny

A może coś na słodko? Dziś proponujemy deser z tapioki (rodzaj kaszy zrobionej z manioku, dostępnej w większości sklepów z orientalną żywnością).




fot. ola

Składniki:
1/3 szklanki tapioki (najlepiej drobnej)
2 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
3-4 strączki kardamonu (rozgniatamy, wyjmujemy ziarenka)
łyżeczka soku z limonki
pół łyżeczki skórki z limonki

Mleko z ziarenkami kardamonu oraz skórką z limonki doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy na 20-30 minut, aż ostygnie i odcedzamy. Przelewamy mleko do garnka, wrzucamy tapiokę i cukier. Gotujemy ok. 10 minut. Masa zgęstnieje, a ziarenka tapioki będą przezroczyste. Na koniec wlewamy sok z limonki.
Deser można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz