środa, 8 czerwca 2011

zielona zupa

Do listy kluskowych zup dopisujemy kolejną zieloną miksturę. Tym razem zupa szczawiowa.




fot. ola

Składniki:
2-3 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
pół kilo szczawiu
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka łyżek śmietany
kilka jajek (zależy od ilości osób, ale 1 jajko na porcję)


Gotujemy wywar z kurczaka i warzyw. Szczaw dokładnie umyty dusimy na patelni z odrobiną masła i czosnku. Przygotowany szczaw miksujemy w blenderze i wlewamy do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Na koniec zabielamy śmietaną i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

1 komentarz:

  1. Szczawiowa to jedna z moich faworytek :) gotuję w ogrodzie, w kociołku
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń