fot. ola
Przepis:
4 mniejsze cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu
łyżka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
W garnku podsmażamy na maśle pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy chwilę, następnie wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Gdy cukinia będzie miękka, zestawiamy z gazu, miksujemy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
4 mniejsze cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu
łyżka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
W garnku podsmażamy na maśle pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy chwilę, następnie wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Gdy cukinia będzie miękka, zestawiamy z gazu, miksujemy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Jeszcze nigdy nie jadłam, ale świetnie się prezentuje, mniam...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńjest bardzo dobra, polecam!
OdpowiedzUsuńWidzę, że kiedy idzie wiosna nie tylko ja mam ochotę na zielone, warzywne kremy :-)
OdpowiedzUsuńten zielony krem, to jedna z naszych ulubionych zup:) ma niesamowity smak, bardzo maślany. przepis na tę zupę powstał przez przypadek, a raczej przez nadmiar działkowej cukinii:D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam nigdy zupy z cukinii. ale wszystko jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy, na pewno zrobię taką!
OdpowiedzUsuń