fot. ola
Oto i przepis:
1 kg mięsa wieprzowego (schab, łopatka lub karkówka do wyboru)
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 marchewka
1 puszka pomidorów
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki kminu rzymskiego
3-4 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
olej
Mięso zmielić, dodać startą na drobno marchewkę, posiekaną 1 cebulę, 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać wszystko dokładnie, wsypać paprykę słodką, ostrą, kmin oraz sól i pieprz. Uformować kuleczki, obsmażyć na patelni. Gotowe przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej, który został ze smażenia kuleczek wsypać pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się lekko podsmażą dodać bulion, pomidory i koncentrat- zagotować. Następnie zalać sosem kulki. Wstawić naczynie do piekarnika (180 °C) na ok 50 minut. Podawać z ryżem.
1 kg mięsa wieprzowego (schab, łopatka lub karkówka do wyboru)
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 marchewka
1 puszka pomidorów
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki kminu rzymskiego
3-4 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
olej
Mięso zmielić, dodać startą na drobno marchewkę, posiekaną 1 cebulę, 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać wszystko dokładnie, wsypać paprykę słodką, ostrą, kmin oraz sól i pieprz. Uformować kuleczki, obsmażyć na patelni. Gotowe przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej, który został ze smażenia kuleczek wsypać pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się lekko podsmażą dodać bulion, pomidory i koncentrat- zagotować. Następnie zalać sosem kulki. Wstawić naczynie do piekarnika (180 °C) na ok 50 minut. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz