fot. ola
fot. ola
Krewetki po dalmatyńsku:
1 opakowanie mrożonych krewetek (ćwierć kilo) - w naszych warunkach to optymalna wersja, najlepiej jednak dodać świeże
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1 pomidor (można zastąpić łyżeczką koncentratu)
1 opakowanie gęstej śmietany 18% (małe)
szklanka bulionu
koperek
2-3 łyżki oliwy
Cebule i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać bulion, gotować chwilę- by połowa wywaru się zredukowała. Dodać śmietanę (uwaga! nie może się zważyć!). Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucamy krewetki- na ok 5 minut. Posypujemy posiekanym koperkiem. Krewetki tak przyrządzone najlepiej smakują z makaronem.
1 opakowanie mrożonych krewetek (ćwierć kilo) - w naszych warunkach to optymalna wersja, najlepiej jednak dodać świeże
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1 pomidor (można zastąpić łyżeczką koncentratu)
1 opakowanie gęstej śmietany 18% (małe)
szklanka bulionu
koperek
2-3 łyżki oliwy
Cebule i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać bulion, gotować chwilę- by połowa wywaru się zredukowała. Dodać śmietanę (uwaga! nie może się zważyć!). Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucamy krewetki- na ok 5 minut. Posypujemy posiekanym koperkiem. Krewetki tak przyrządzone najlepiej smakują z makaronem.
Bardzo smakowity przepis i ciekawa wersja dania z krewetkami,które uwielbiam.Jak wszystko co z morza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mniam, uwielbiam krewetki...:)
OdpowiedzUsuń