Na poprawę pogody serwujemy słoneczną, niezwykle aromatyczną zupę.
fot. ola
składniki:
25 dag dyni
1 łyżka kminu rzymskiego
2 czubate łyżki proszku curry
2 ząbki czosnku
sól
szklanka bulionu
kilka łyżek oliwy
kilka łyżek śmietany
Z kminu, curry, zmiażdżonego czosnku, soli i oliwy robimy marynatę. Dynię obieramy, kroimy w duże kostki, obtaczamy w marynacie. Następnie wrzucamy na blaszkę i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Gdy jest już gotowa, miksujemy na gładką masę. Wlewamy bulion, podgrzewamy i zabielamy śmietaną.
Świetna wiosenna zupka, aż mam na nią chęć. Pozdrawiam Was cieplutko ;)
OdpowiedzUsuńpolecamy bardzo i pozdrawiamy również :)
OdpowiedzUsuń