Składniki:
pół kilo pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 trójkąciki serka topionego (bez dodatków)
pół szklanki bulionu
łyżka gęstej śmietany
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
odrobina tartego sera do posypania
odrobina masła do podsmażenia cebuli
Wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę i posiekany czosnek na roztopione masło na patelni (nie może się przypalić!). Warzywa maja się zeszklić, następnie dodajemy pieczarki. Gdy puszczą sok, czekamy, aż odrobinę odparuje, następnie wlewamy bulion. Również czekamy, aż płyn się zredukuje. Następnie wrzucamy serki i śmietanę. Mieszamy. Następnie doprawiamy tymiankiem i pieprzem (soli nie dodajemy, gdy bulion jest mocno przyprawiony). Podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem.
p.s. można zastąpić bulion białym winem!
Wyobrażam sobie, że musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuń