fot. ola
Składniki:
1 kurczak
kilka jabłek (najlepiej winnych)
sól, pieprz
2 szklanki cydru
olej
Kurczaka dzielimy na części, następnie solimy, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Następnie obsmażamy na patelni. Zdejmujemy kurczaka, na patelnię wlewamy cydr. Rozgrzewamy naczynie żaroodporne,wrzucamy pokrojone jabłka, umieszczamy w nim kurczaka, zalewamy winem z patelni. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy jeszcze na pół godziny.
1 kurczak
kilka jabłek (najlepiej winnych)
sól, pieprz
2 szklanki cydru
olej
Kurczaka dzielimy na części, następnie solimy, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Następnie obsmażamy na patelni. Zdejmujemy kurczaka, na patelnię wlewamy cydr. Rozgrzewamy naczynie żaroodporne,wrzucamy pokrojone jabłka, umieszczamy w nim kurczaka, zalewamy winem z patelni. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy jeszcze na pół godziny.
Ciekawy pomysł, uważam, że sprawdziłby się też w przypadku kaczki, jak myślisz?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
myślę, że zarówno z kaczką, jak i indykiem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również!