fot. ola
składniki:
1 kilogram ziemniaków
2 jajka
mąka (tyle, żeby lekko zagęściło masę)
szczypta soli
olej do smażenia
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą. Wszystko mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
s.o.s. tzatziko-podobny:
1 szklanka gęstego jogurtu (greckiego)
1 opakowanie serka (twarożek naturalny)
1 ząbek czosnku
pół ogórka szklarniowego (zetrzeć i wycisnąć wodę)
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty
sól, pieprz
Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, miętą.
1 kilogram ziemniaków
2 jajka
mąka (tyle, żeby lekko zagęściło masę)
szczypta soli
olej do smażenia
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą. Wszystko mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
s.o.s. tzatziko-podobny:
1 szklanka gęstego jogurtu (greckiego)
1 opakowanie serka (twarożek naturalny)
1 ząbek czosnku
pół ogórka szklarniowego (zetrzeć i wycisnąć wodę)
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty
sól, pieprz
Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, miętą.
Bardzo lubię placki ziemniaczana - zawsze można je zrobić kiedy 'nie wiadomo co na obiad' :)
OdpowiedzUsuńJa do moich wcieram jeszcze całą cebulę /ale wtedy jemy je tylko na słono, ze śmietana/. Gdy placki robi mój mężczyzna - są z kolei mocno czosnkowe :)
Pozdrawiam serdecznie!
my lubimy również na słodko ze śmietaną i z cukrem. pycha!
OdpowiedzUsuń