fot. ola
Składniki:
pęczek makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego, makaron zalewamy wrzątkiem, odsączamy, studzimy)
opakowanie surimi (paluszków krabowych) (200-250 g)
kilka łyżek majonezu
łyżeczka ostrej papryki (świeżej)
pół łyżeczki startej skórki z limonki i cytryny
łyżeczka soku z limonki i cytryny
łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta soli, pieprzu
kilka kropel wasabi (można, ale nie trzeba, bez też jest pyszna)
Wrzucamy makaron do miski, dodajemy pokrojone w kostkę paluszki, dosypujemy paprykę, skórkę z limonki i cytryny, sok oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i wasabi. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
p.s. podziękowania dla Julii za przepis wyjściowy!
pęczek makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego, makaron zalewamy wrzątkiem, odsączamy, studzimy)
opakowanie surimi (paluszków krabowych) (200-250 g)
kilka łyżek majonezu
łyżeczka ostrej papryki (świeżej)
pół łyżeczki startej skórki z limonki i cytryny
łyżeczka soku z limonki i cytryny
łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta soli, pieprzu
kilka kropel wasabi (można, ale nie trzeba, bez też jest pyszna)
Wrzucamy makaron do miski, dodajemy pokrojone w kostkę paluszki, dosypujemy paprykę, skórkę z limonki i cytryny, sok oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i wasabi. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
p.s. podziękowania dla Julii za przepis wyjściowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz