fot. ola
Składniki:
1/3 szklanki tapioki (najlepiej drobnej)
2 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
3-4 strączki kardamonu (rozgniatamy, wyjmujemy ziarenka)
łyżeczka soku z limonki
pół łyżeczki skórki z limonki
Mleko z ziarenkami kardamonu oraz skórką z limonki doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy na 20-30 minut, aż ostygnie i odcedzamy. Przelewamy mleko do garnka, wrzucamy tapiokę i cukier. Gotujemy ok. 10 minut. Masa zgęstnieje, a ziarenka tapioki będą przezroczyste. Na koniec wlewamy sok z limonki.
Deser można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno.
1/3 szklanki tapioki (najlepiej drobnej)
2 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
3-4 strączki kardamonu (rozgniatamy, wyjmujemy ziarenka)
łyżeczka soku z limonki
pół łyżeczki skórki z limonki
Mleko z ziarenkami kardamonu oraz skórką z limonki doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy na 20-30 minut, aż ostygnie i odcedzamy. Przelewamy mleko do garnka, wrzucamy tapiokę i cukier. Gotujemy ok. 10 minut. Masa zgęstnieje, a ziarenka tapioki będą przezroczyste. Na koniec wlewamy sok z limonki.
Deser można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz