fot. ola
Składniki:
70 dag chudych żeberek
pół szklanki różowego wina
cebula (pokroić w kostkę)
rodzynki, suszone figi, suszone czereśnie (zestaw owoców może oczywiście ulec zmianie, ważne, by w sumie było ich ok. szklanki)
łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2-3 łyżeczki tabasco
sól, pieprz
Żeberka kroimy na porcje. Obsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane, przekładamy do dużego rondla, posypujemy solą i pieprzem. Na patelnię po żeberkach wrzucamy cebulę, lekko prażymy, następnie wlewamy wino. Gotujemy chwilkę. Dodajemy sos winny do żeberek, dorzucamy owoce, majeranek i liść laurowy, doprawiamy tabasco. Przykrywamy i dusimy przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.
70 dag chudych żeberek
pół szklanki różowego wina
cebula (pokroić w kostkę)
rodzynki, suszone figi, suszone czereśnie (zestaw owoców może oczywiście ulec zmianie, ważne, by w sumie było ich ok. szklanki)
łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2-3 łyżeczki tabasco
sól, pieprz
Żeberka kroimy na porcje. Obsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane, przekładamy do dużego rondla, posypujemy solą i pieprzem. Na patelnię po żeberkach wrzucamy cebulę, lekko prażymy, następnie wlewamy wino. Gotujemy chwilkę. Dodajemy sos winny do żeberek, dorzucamy owoce, majeranek i liść laurowy, doprawiamy tabasco. Przykrywamy i dusimy przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz