fot. ola
Składniki:
200 g wieprzowiny (na zdjęciu jest schab)
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju
sok z 2 mandarynek
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki posiekanej papryczki chilli
2 suszone liście limonki
sól, pieprz
szczypta brązowego cukru
1 puszka orientalnych warzyw (mogą być pędy bambusa, kiełki sojowe, etc.)
Wieprzowinę kroimy w paski. Przygotowujemy marynatę. Wlewamy do miski sos sojowy, olej, sok z mandarynek, sok z cytryny, limonkę, paprykę, dosypujemy szczyptę soli, pieprzu oraz cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Wrzucamy wieprzowinę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy na patelni, dodajemy warzywa.
takie rozgrzewanie na jesień.. ja lubię.
OdpowiedzUsuńmmm, smaka narobił mi ten przepis ;) jadłam coś podobnego
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/salatka-tajska-z-grillowana-wolowina/
tajskie z wołowiną, smakowało mi bardzo, więc i to danie przypadnie mi do gustu :)