fot. ola
Składniki:
4-5 solonych płatów śledziowych
kilka łyżek ostrej musztardy
2-3 kiszone ogórki (pokrojone w paski)
cebula pokrojona w piórka
łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
cytryna (dokładnie wymyta)
kilka wykałaczek
Do marynaty:
1/2 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 1/2 szklanki wody
Ocet, cukier, sól i wodę oraz pozostałe przyprawy podgrzewamy w rondelku. Po zagotowaniu studzimy.
Przepłukane płaty śledziowe smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem. Układamy paseczek ogórkowy oraz cebulę. Zawijamy, przebijamy wykałaczką (żeby płat się nie rozkleił:). Gotowe śledzie kładziemy w misce. Zalewamy zimną marynatą. Dodajemy pokrojoną w cytrynę.
4-5 solonych płatów śledziowych
kilka łyżek ostrej musztardy
2-3 kiszone ogórki (pokrojone w paski)
cebula pokrojona w piórka
łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
cytryna (dokładnie wymyta)
kilka wykałaczek
Do marynaty:
1/2 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 1/2 szklanki wody
Ocet, cukier, sól i wodę oraz pozostałe przyprawy podgrzewamy w rondelku. Po zagotowaniu studzimy.
Przepłukane płaty śledziowe smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem. Układamy paseczek ogórkowy oraz cebulę. Zawijamy, przebijamy wykałaczką (żeby płat się nie rozkleił:). Gotowe śledzie kładziemy w misce. Zalewamy zimną marynatą. Dodajemy pokrojoną w cytrynę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz